P. Paška pitie skúmať nebude, útok podľa neho začal I. Matovič

19.09.2013 Bratislava

Bratislava 18. septembra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) nehodlá skúmať, či bol niektorý z poslancov Smeru-SD v utorok (18.9.) počas nočného rokovania pod vplyvom alkoholu, ako to tvrdili viacerí opoziční poslanci. Podľa jeho slov je to individuálna záležitosť každého.

Na otázku, či vie niečo o tom, že by poslanci Smeru-SD v noci pili, odvetil, že sa celú noc sa venoval vedeniu schôdze. "Sú to veci, ktoré nehodlám skúmať," vyhlásil.

Na margo potýčky medzi poslancami Smeru-SD a OĽaNO povedal, že všetko začal Igor Matovič (OĽaNO), keď zozadu napadol Jozefa Valockého (Smer-SD). "Na videu jasne vidieť, že Matovič bol ten, kto zozadu poslanca Smeru-SD napadol a začal ho strkať. To, že došlo potom k naťahovačke o figurínu, bolo strkanie a nič nenasvedčuje tomu, čo prezentujú poslanci Matovič a Viskupič," povedal. Novinárom zároveň ponúkol záznam z chodby, na ktorej potýčka pokračovala.

Fľaše sa podľa Pašku nevynášali, je to klamstvo

Paška odmietol aj obvinenia OĽaNO, že dnes ráno mala upratovačka z priestorov poslaneckých kancelárií Smeru-SD vynášať vo vreciach množstvo fliaš od alkoholu. Predseda parlamentu to označil za klamstvá a výmysly. "Nikdy k tomu nedošlo. Títo ľudia sa okrem klamstiev neštítia ničoho," odkázal.

Šéf snemovne je zároveň pripravený poskytnúť záznam z utorkového incidentu, ku ktorému došlo na vrátnici budovy parlamentu a spôsobil ho občan, ktorého nechceli pustiť, keďže nemal platný občiansky preukaz.

"Muža si pozvalo OĽaNO. Ide o niekoľkokrát trestanú osobu aj za to, že fyzicky napadol pani, a to tak, že ju ťahal za vlasy a kopal do tela, čím jej spôsobil zranenia s dobou liečenia osem týždňov. To sú ľudia, ktorých vodia OĽaNO presadzovať svoj nesúhlas s vládou. To, čo robia tieto neštandardné politické subjekty, už prekročilo všetky medze," myslí si Paška.

Kritika opozície za nočné rokovanie

Odmietol tiež kritiku opozície, že schôdza venovaná odvolaniu premiéra Roberta Fica (Smer-SD) sa konala aj cez noc.

"Nočné rokovanie bolo aj pri odvolávaní Ivety Radičovej, vtedy s tým problém nemali. Dnes hovoria o rozvrate parlamentarizmu. Parlament rozvrátili blázni a poloblázni, ktorí vniesli také napätie do rokovania, že sa správanie pohybuje aj na hrane toho, čo od nás ľudia očakávajú. Niet inej cesty, ako že si pozvem predstaviteľov štandardných strán, teda KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd a budem s nimi hovoriť. Dúfam, že moju ponuku príjmu a nájdeme nejaké riešenie," povedal na margo prevencie, aby k podobným situáciám už nedochádzalo.


Atmosféra v parlamente

Súčasná atmosféra je podľa Pašku výsledkom dlhodobého pôsobenia neštandardných politických subjektov a ľudí, ktorí si demokraciu mýlia s predstavou, že môžu všetko. "Niekoľko bláznov a polobláznov nebude rozvracať to, čo sa budovalo desiatky rokov. NR SR nepoznala do príchodu týchto ľudí takéto správanie. Ak niekto používa ako základ svojej politickej pracovnej metódy klamstvo a osočovanie, niet sa čo čudovať, že atmosféra v NR SR je taká, aká je a včera to vyvrcholilo incidentom, ktorý sa už dúfam nebude opakovať," povedal. Paškovi sa tiež nepáči, že takmer každé vystúpenie týchto politikov v pléne začína označením poslancov Smeru-SD ako chrapúň, primitív, hlupák, či idiot.

Poslanec OĽaNO Igor Hraško neskôr v rokovacej sále vyhlásil, že muža, ktorý napadol zamestnankyňu NR SR, jeho hnutie nepozvalo a Paškove tvrdenia označil za lož. Predsedu parlamentu zároveň vyzval, aby sa za toto tvrdenie ospravedlnil, čo Paška neurobil a pokračoval vo vedení schôdze.

Viskupič u lekára

Jozef Viskupič (OĽaNO) po incidente podľa vlastných slov navštívil parlamentného lekára. "Mám 1,5-centimetrovú tržnú ranu v ústach a pomliaždeniny na svalstve," uviedol s tým, že poslanci vládnej strany sa mali na neho vrhnúť súčasne s viacerými vulgárnymi výrazmi a na chodbe parlamentu ho takmer prehodiť cez zábradlie. Ich konanie pripisuje alkoholu. "Viacerí boli výrazne pod vplyvom alkoholu," povedal. Dušan Jarjabek zo Smeru-SD označil konanie svojich kolegov za skrat.


I. MATOVIČ: V parlamente sa pije, dôkaz má v rukách P. Paška

Na pôde Národnej rady (NR) SR sa "slope" alkohol vo veľkom, pričom dôkaz má v rukách predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD). Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič s tým, že Paška by mal zverejniť zábery zo všetkých kamier, ktoré v parlamente sú, aby bolo jasné, odkiaľ ráno upratovačky vynášajú fľaše od alkoholu.

"Tu nie že sa pije, tu sa slope. Ak chce pán Paška očistiť parlament od nášho obvinenia, že sa tu slope, stačí, aby povedal jediné slovo - zverejniť. Teda zverejniť zábery všetkých kamier," apeloval. Ak záznamy nezverejní, podľa Matoviča to znamená, že Paška chce alkoholikov kryť a dovoľovať, aby alkoholici rozhodovali o osude miliónov ľudí. Keďže zo skoršieho rozhodnutia súdu vyplýva, že záznamy z bezpečnostných kamier v parlamente sa zverejňovať nemôžu, Matovič volá po zmene legislatívy. "Nevidím žiaden dôvod, aby neboli zábery z pracovných priestorov najvyššieho zákonodarného zboru prístupné verejnosti."

Líder OĽaNO zároveň trvá na tom, že asistentka poslanca Jána Mičovského (OĽaNO) Ingrid Vanerková dnes skoro ráno videla upratovačku, ako vynáša množstvo fliaš od alkoholu z priestorov, kde majú kancelárie poslanci Smeru-SD. Toto svedectvo predniesla Vanerková pred médiami osobne. Pôvodne Matovič hovoril, že išlo o fľaše z priestorov poslaneckého klubu Smeru-SD, ktoré sú v hlavnej budove parlamentu. Podľa jeho slov došlo z jeho strany k chybnej interpretácii.

V súvislosti s potýčkou medzi poslancami Smeru-SD a Jozefa Viskupiča (OĽaNO) zdôraznil, že jej príčinou bol práve alkohol. "Ak by pán predseda Paška dlhodobo nekryl doslova aj alkoholikov v radoch poslancov, tak by k žiadnej bitke neprišlo. To, čo tam predvádzali poslanci Smeru-SD, to triezvy človek neurobí," myslí si. Napriek tomu by na mieste Viskupiča trestné oznámenie nepodával, keďže dôležitejšie je podľa neho morálne odsúdenie.


D. Jarjabek by podporil kontrolu poslancov na alkohol a iné návykové látky

Poslanec Smeru-SD Dušan Jarjabek by podporil takú zmenu Rokovacieho poriadku Národnej rady SR, ktorá umožní kontrolovať poslancov na alkohol a iné omamné látky.

"Som presvedčený, že toto by mal riešiť nový rokovací poriadok. Keď sa dohodneme, že poslanci budú fúkať, tak budú. Keby sa toto podarilo, tak by to bolo skvelé. Ale mali by sme hovoriť aj o iných návykových látkach, nielen o alkohole," povedal Jarjabek.

Podľa neho ide o to, aby v parlamente nevystupovali blázni, "ktorí sú pod vplyvom čohosi a ráno si nepamätajú, ako vystupovali". Za "najstrašnejšie" považuje, že jemu a iným poslancom bolo neraz znemožnené vykonávať ich mandát napríklad pri tajnej voľbe.

"Vám tu niekto šliape do výkonu slobodného mandátu. Ja som si nevymyslel, že som tu, mňa zvolili občania. A rešpektujem, že aj tých, ktorí tu vykrikujú, zvolili občania. Poprosil by som, aby ma títo ľudia rešpektovali tak, ako ja rešpektujem ich," povedal Jarjabek.

Šéf klubu OĽaNO Jozef Viskupič, ktorého mali napadnúť vraj opití poslanci Smeru-SD, avizoval, že obyčajní navrhnú do rokovacieho poriadku kontrolu alkoholu.

Výbor požiada o záznamy z potýčky

Parlamentný mandátový a imunitný výbor požiada Kanceláriu Národnej rady SR o všetky dostupné obrazové či zvukové záznamy z potýčky medzi poslancami Smeru-SD a OĽaNO. Na budúci utorok ich posúdi a na základe vyhodnotenia si pozve aktérov incidentu, ku ktorému došlo v noci na mimoriadnej schôdzi k návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

"Chceme podľa záznamov zistiť, ktorí poslanci by mohli podliehať možnej disciplinárnej právomoci výboru," povedal po rokovaní výboru jeho šéf Miroslav Číž (Smer-SD). Za hlavných aktérov potýčky považuje Igora Matoviča, Jozefa Viskupiča (obaja OĽaNO) a Ivana Vargu zo Smeru-SD.

K incidentu došlo po tom, čo poslanci vládnej strany chceli zo sály vyniesť maketu premiéra. Priniesol ju tam líder OĽaNO Igor Matovič potom, čo predseda vlády odišiel z pléna počas schôdze, na ktorej sa diskutuje o jeho odvolaní. Poslanec Smeru-SD Ivan Varga sa pokúsil maketu vyniesť mimo rokovacej sály. Niektorí sociálni demokrati označujú maketu za dehonestujúcu.
 
 
 

Vyberte región